Responsive Tasarım Nedir?
Responsive; esnek, uyumlu gibi anlamlara gelmektedir. Son zamanlarda web tasarımında sıkça kullanılan bu deyim web sitesinin tüm cihazlarla uyumlu olarak çalıştığını gösterir.
Responsive tasarımda web sitesinin tasarımı temel olarak bilgisayar(desktop), tablet ve mobil olarak 3 katmalı olarak tasarımı yapılır. Bu şekilde web sitesinde ki resim, yazı gibi elementlerin büyüklüğünün kullanılan cihaza göre değişiklik göstermesidir.
Peki Responsive Tasarımın faydası nedir?
Günümüzde mobil cihaz kullanımın artması ve buna istinaden mobil cihazlar üzerinden gelen web sitesi trafiğinin artmasınıda göz önünde bulundurursak web sitemizi ziyarete gelen ziyaretçilerin sitemizde daha rahat gezinmesini sağlarız. Ayrıca artık arama motorlarının mobil uyumlu web sitelerine öncelik verecek olmasıda bizim mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmamız gerektiğini gösterir.
Responsive tasarıma sahip olmayan web siteleri mobil cihazlarda açıldığında yazıları okumak için zoom yapmamız ve bir metini okuken sürekli siteyi sağa sola kaydırarak zorlanırız. Ayrıca tıklama istediğimiz menü ya da linklerde de yanlış tıklama gibi sorunlarla karşılaşabiliriz. Fakat responsive tasarıma sahip bir web sitesinde bu sorunların hiç biri yaşanmaz.
Responsive tasarım (duyarlı tasarım) olarak adlandırılan çalışmalar son yıllarda popüler hale gelmiş, web sitelerinde kullanımı olmazsa olmaz diyeceğimiz bir önem kazanmıştır. Bunun sebebiyse günümüzde mobil cihazların, mobil çözünürlüklü cihaz kullanımının artış göstermesi, insanların aramalarını mobil araçların üzerinden fazlaca yapmaya başlamış olmalarıdır.
Responsive (Uyumlu) Web Tasarım Nedir Sorusuna Açıklık Getirelim!
Responsive dizayn kullanımıyla şekillendirilmiş tasarıma uygun kodlama yapısı her tür mobil cihazın görüntüleme çözünürlüklerinde sorunsuzca okunaklı şekilde görüntülenmesini sağlarlar, buna istinaden fazlasıyla kullanışlıdırlar. Responsive tasarım ve bu dizayna uyumlu kodlama tarzıyla üretilen web siteleri kullanıcı deneyimi açısından yüksek memnuniyet sağlamakta. Responsive web sitelerinin yapımında her çözünürlük için ayrı ayrı css kodlamaları yapılabileceği gibi bootstrap gibi framework yapıları da kullanılabilmektedir. Kodlamayı yapmanın ardından bütün düşük ve yüksek çözünürlüklerde web sayfasının test edilerek doğru görüntülendiği teyit edilmelidir. Bu testi basitçe yapmak için Google Mobil Uyumluluk Testi sayfasını kullanabilirsiniz.
Responsive Tasarım Bütün Ekran Çözünürlüklerine Uyum Sağlar!
Responsive design kurgusunda hazırlanarak yayına alınan web sitesi; masaüstü bilgisayarlarda, yüksek çözünürlüklü dizüstü bilgisayarlarda görüntülendiği, okunaklı olduğu gibi; tablet bilgisayarlar, mobil telefonlar ve mobil cihazlarda bile okunaklı biçimde görüntülenecek, web sitesini ziyaret eden kullanıcı açısından kullanım memnuniyetine katkı sağlayarak web sayfanızda uzun süreler geçirmesine sebep olacaktır. Bütün bunların sonucunda web kullanıcısına kendinizi daha iyi tanıtma imkaanına vakıf olacaksınız. Responsive tasarımlı web sitesini yapılandırırken; doğru tasarımla beraber doğru kodlama yapısıyla bir bütünlük elde ederek web sitenize giriş yapan kullanıcıların sempatisini kazanmakta zorlanmayacaksınız. Sonuçta web sitesi sahibi internet sitesini ziyaret eden kullanıcının ilgili sayfada sörf yaparken okumak istediği yazıları zorlanarak okumak zorunda kalmasını, ilgisini çeken fotoğrafları görmek için çaba sarf etmesini istemez. Güncel web teknolojileri eşliğinde duyarlı tasarım (responsive design) olarak şekillenebilen bir web sitesine sahip olmanızı gerektirecek oldukça fazla sebep var değil mi?
Responsive Web Tasarım Kurgusunu İhmal Etmeyin!
Responsive web sitesi hazırlayabilmek için güncel web yazılım dilleri olan HTML5, CSS3 kodlama yapısından faydalıldığı gibi grid tasarım kullanılmasında büyük önem vardır. Grid yapıda hazırlanan tasarımın mobile duyarlı olarak kodlanmasında hazır framework sistemleri kullanılablir. Bootstrap olarak adlandırılan bu güncel framework yapısı, kodlama aşamasında kodlayıcısına kolaylık sağlamasının yanında ziyaretçilere uyumlu ve duyarlı mobil web görüntülenmesini sağlamaktadır. Bu tasarım ve yazılım bilgilerine hakim olmak, web sitesini oluştururken bunları birlikte harmanlamak, çalışmanın bitiminde oluşturduğunuz iş için en verimli performansı sağlayacak ve hatta iş yükünüzü hafifleterek doğru sonucu elde etmenize olanak sunacaktır. İlk bakışta web sitesinin uygulamasını yapanlar için ekstra iş yükü getirmesi dezavantaj gibi görünsede internet sitenizi ziyaret edebilecek insanların kullandıkları farklı aygıtların çeşitli çözünürlüklerinde sağlıklı görüntülenmesi responsive web sitesinin en dikkat çeken tarafıdır. Sağlıklı bir web sayfasına sahip olmak için responsive tasarım oldukça kullanışlı bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.